Amplion Tesla ARS 453

Datum: 18.11.2023 Autor článku: Vašek

Zpět na hlavní stranu


Parametry

Max. výkon RMS: 25W
Vstupní napětí trafa: 100V
Vstupní impedance trafa pro zvukové pásmo: cca 400Ohm
Vstupní proud RMS: 0,25A

Princip funkce (trocha elektroakustiky...)

Amplion funguje na principu tlakového reproduktoru, který spočívá v tom, že zvuk vyzařuje nepřímo. Samotný vyzařovač se skládá z silného permanentního magnetu, elektromagnetu a kovové mebrány. Na něj navazuje rozšiřující se plechový kužel. Zvuk, který z něj vychází je reflektován opačným směrem díky druhému, opačně orientovanému plechovému kuželu. Třetí a poslední odraz zvuku se děje už v plastové kastli, která dál zvuk šíří do okolí. Tímto principem se dá doshánout dost vysoké hlasitosti při poměrně nízkém výkonu, ale hlavní nevýhodou je dost úzke zvukové frekvenční pásmo. Tlampač je od výroby převážně určen pro mluvené slovo, a proto výšky a hloubky vyzařuje s určitým slyšitelným zkreslením. Tlampač je konstrukčně přizpůsoben pro montáž v horizontální poloze a nasměrování lehce směrem k zemi, tím docílíme nejlepšího pokrytí prostoru určeného pro ozvučení.

trafo1 trafo1
Tlampač zvenku a jeho trafo

Zapojení v domacích podmínkách

Tlampač nelze přímo propojit s běžným NF zesilovačem, protože jeho vstupní impedance je mnohem vyšší než běžného reproduktoru. Samotný odpor vinutí trafa změřený multimetrem se sice pohybuje v jednotkách ohmů, ale reaktance vinutí je poměrně vysoká a při přivedení NF audio signálu se velmi projeví. Jedna možnost je přemostit vynechat trafo v těle tlampače a propojit ho přímo s výstupem NF zesilovače. Tím se ale připrávíte o originální zapojení pro 100V soustavu a na delší vzdálenosti je výhodné ji použít. Stačí k tomu jedno stejné trafo, jako se nachází v tlampači, akorát bude zapojeno obráceně (viz obrázek).

100V
100V rozhlas

Změna výkonu

Výkon amplionu lze změnit přepojením odboček vinutí trafa, které se nachází pod plastovou kastlí. Pro sundání kastle je nutné vyšroubovat všechny šrouby, které jsou na vnější straně. Uvolní se tím celý vnitřek a jediné, co brání od vyjmutí je přívod, kterým jsou 2 ze 4 celkových vodičů. Ty stačí odpojit ze svorkovnice, vytáhnout a místo nich zapojit odbočky z trafa pro požadovaný výkon.

Kombinace jsou následující
černá-hnědá-25w
žlutá-bílá-15w
černá-bílá-10w (výchozí zapojení pro nadráží)

Veškeré konstrukce uvedené na tomto webu jsou poskytovány bez záruky funkčnosti a mají pouze
informativní charakter, nejedná se o návod. Autoři neručí za případné újmy způsobené
v důsledku konstrukce, či užívání jakýchkoli zařízení uvedených na těchto stránkách.