Zesilovač s obvodem TDA 2030

Datum: 18.11.2023

Autor článku: Vašek

Zpět na hlavní stranu

Zdroj:

Základ pro každý audio zesilovač je správně navržený zdroj. Nejlepších výsledků dosáhneme použitím symeterického zdroje, což znamená, že napětí mezi referenčím bodem (bod pro nás s nulovým potenciálem) a výstupy zdroje bude na jednom výstupu kladné a na druhém záporné. Docílíme toho zapojením odbočky transformátoru jako referenčního bodu. Pokud bude poměr vinutí, které odbočka rozděluje přesně 1:1, získáme na obou výstupech stejné napětí, akorát s opačnou polaritou. Toto se nazývá symetrické napájení. Pro čip TDA2030 je naximální napětí 36V, takže symetricky +-18V.

Dále je třeba napětí usměrnit, filtrovat a případně stabilizovat. Na usměrnění se nepoužívá nic jiného, než obyčejný můstkový usměrňovač sestávající se ze 4 diod. Pro filtraci je použita dvojice elektrolytických kondenzátorů, kde je jeden zapojen z kladného výstupu můstku na referenční zem a druhý ze záporného výstupu můstku na referenční zem.

tda

Samotný čip zesilovače

Integrovaný obvod TDA 2030 je ve své podstatě výkonový operační zesilovač. Oproti většině integrovaných obvodů je však vyráběn v pouzdře "PENTAWATT", proto je na první pohled zaměnitelný s jakoukoliv podobnou výkonovou součástkou v pozdře TO-220. Má 5 vývodů - neinvertující vstup (1), invertující vstup (2), záporné napájení / zem (3), výstup (4) a kladné napájení (5)

Princip zesilovače

Zesilovač pracuje v režimu neinvertujícího zesilovače, tudíž vstupní signál je zapojen na neinvertující vstup a výstupní signál je ve fázi se vstupním. Zpětná vazba je zajištěna odpory R1 a R2, které pracují jako odporový dělič připojený na invertující vstup. Zesílení je dáno převráceným vztahem pro odporový dělič bez ohledu na napětí Au = (R1 + R2) / R2. Podle katalogového zapojení Au = (22k + 680) / 680 = 33,35dB. Kondenzátor C2 zajištujě střídavou vazbu se zemí a jeho reaktance nesmí být při nízké frekvenci příliš vysoká, aby neovlivňoval zpětnou vazbu (způsoboval by menší zesílení).
Kondenzátor C1 propouští do vstupu jen střídavou složku a odpor R3 slouží jako impedance vstupu. Není nutný, ale zárověn utlumí i rušení, které se může "nachytat" na vedení. Sériový RC článek tvořený odporem R4 a kondenzátorem C7 ("Snubber") tlumí kmity, které způsobuje pohyb reproduktorové membrány a zabraňuje tak poškození čipu zesilovače. Kondenzátory C3 a C4 je dobré umístitit co nejblíže k čipu, jinak hrozí nestabilní napájení a rozkmitání zesilovače! Kondenzátory C5 a C6 můžou být umístěny kdekoliv na desce a slouží pro vyhlazení signálu (pokud jsou už sočástí zdroje, nejsou nezbytné).
Jako poslední jsou ve schématu diody, které slouží jako ochrana výstupu. Při přivedení signálu na výstup s odpojeným napájením zesilovače svedou signál do napájecích větví namísto do vstupu, který je bez napájení zkratovaný.

tda

Veškeré konstrukce uvedené na tomto webu jsou poskytovány bez záruky funkčnosti a mají pouze
informativní charakter, nejedná se o návod. Autoři neručí za případné újmy způsobené
v důsledku konstrukce, či užívání jakýchkoli zařízení uvedených na těchto stránkách.